Będąc ostatnio na przeglądzie zdiagnozowano mi, że przyzczyną wycieków oleju jest wada uszczelki pod pokrywą zaworów. Jednocześnie zostałem poinformowany, że w silnikach TDI (a taki ma moja Octavia) nie da się wymienić samej uszczelki - potrzebna jest wymiana całej pokrywy zaworów, a to już koszt 380 zł + koszt robocizny. Czy ktoś spotkał się z takim probem? Czy faktycznie nie da się wymienić samej uszczelki, co z pewnością byłoby tańsze?
chyba ich pojebało!!! uszczelkę na pokrywie zaworowej zmienia się przy każdej wymianie rozrządu (potrzeba ja zdemontować aby założyć blokadę). Jedynie w okolicę uszczelki olejowej wałka rozrządu należy smarnąc trochę uszczelniacza. 8 śrub imbusowych przykręcić momentem 10Nm - 15 minut i po sprawie.
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg
zgodnie z opisem masz VP tdi tam jest na 100% wymienna uszczelka jak juz napisal bielinek, pytanie czy to zeczywiscie uszczelka pokrywy czy oring walka (czesto lubi puszczac olej), wtedy zygal by po prawej steonie pokrywy, ale w obydwoch przypadkach to groszowe wydatki.
według specyfikacji uszczelka jest niewymienna.
Można gdzieś w hurtowniach znaleźć lecz wyciek spod tej uszczelki zdarza się bardzo rzadko.
Zerknąłbym okolice odmy i vacum pompy lub właśnie uszczelniacza wałka
bielinek,wydaje mi się że nieraz pisząc o tdi milisz silniki. Są blokady które nie wymagają demontażu pokrywy. "Uszczelka olejowa wałka rozrządu" :? Podejrzewam że chodzi Ci o to że smaruje się uszczelniaczem w miejscu gdzie są dwie półpanewki wałka rozrządu. No i 7 śrub trzyma pokrywę ale tu już się czepiam.
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Dzięki za info. Sprawdzałem na Allegro i faktycznie można dostać samą uszczelkę. Niestety nie znam się na tym kompletnie i nie chcę kupić czegoś co może się ostatecznie do niczego nie przydać. Nie pozostaje mi zatem nic innego jak podjechać do innego mechanika i podpytać.
wow super a tak poważnie to raz takiej używałem i wolę zdjąć pokrywę i zastosować normalną blokadę bo ją znacznie łatwiej wypozycjonować (na 2-óch szczelinomierzach). Natomiast tego cuda z allegro za 170zł - nijak
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg
Pojechałem z autem do innego mechanika, który stwierdził, że wyciek był znikomy i tak na prawdę można było z tym jeździć. Uszczelnił pokrywę używając specjalnego silikonu. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie się sprawdzi. Podobno prowizorki są najdłuższe.
panowie, zanim poczytałem posty, zdazylem doczepić sie do swojej uszczelki i praktycznie ja całkowicie zeskrobac, a nie było to latwe.
na allegro są wystawione uszczelki do asv ale one mają zupełnie inny kształt jak moja. chyba w tej sytuacji pozostaje mi zakup w serwisie kompletnej pokrywy, ech.. a moglem lekko podsilikonować.
narobiłem sobie wydatków.
Komentarz